dissabte, 9 de març del 2013

Persuasió

Un llibre perfecte per el dia de la dona.
Títol: Persuasió
Autor/a: Jane Austen
Editorial: Clàssics moderns
Idioma: Català
Títol original: Persuasion
Sinopsis:
A Persuasió, una de les novel·les més reeixides i radicals i l'última completada abans de morir, fa una descripció minuciosa del sentiment abassegador del deure de que asfixia la protagonista, l'Annie Elliot. Sota l'aparença d'una història d'amor banal, l'autora descriu magistralment el joc entre la inutilitat i esperança, amb un estoicisme i integrat exemplars.
Jane Austen s'hi serveix del seu millor estil, ric i ple de complexitats, per narrar-nos la història d'una manera molt vívida i directa i, a l'ensems, plena de suggestives i velades al·lusions.
L'autora:
Jane Austen va néixer l'any 1775 a Steventon (Anglaterra) i va rebre gairebé tota l'educació del seu pare, rector del poble. Va començar a escriure de molt jove i arribà a publicar diverses novel·les que, encara avui,  són considerades obres mestres del gènere: Orgull i prejudici  Emma, Mansfield Park, Northanger Abbey...Va viure alguns anys a Bath- escenari de Persuasió- i morí a Chawton el 1817. Bona part de la seva obra descriu la societat de l'època i els costums i prejudicis socials  contra els quals lluiten, feliçment o inútilment moltes de les seves protagonistes femenines.

I la meva opinió:
M'ha agradat molt, encara que és molt diferent de tots els llibre que llegit fins ara de la Jane Austen.
 Es nota que és el últim llibre que va escriure. La protagonista ja és més gran, madura, dolça i reservada; no té res a veure amb la Elisabeth de Orgull i prejudici, rebel, orgullosa i sense pèls a la llengua. Però igualment l'Annie és una noia segura, segura dels seus drets com a dona, i la seva manera dolça i tímida és gairebé tan efectiva com la de la  Lizzie a l'hora de reclamar-los.
L'Annie, ja no és jove, viu amb la certesa de que ni el seu pare ni germanes l'estimen, i per culpa dels consells de la seva gran i pràcticament única amiga va perdre el seu gran amor. Però, després de viut anys,  aquest amor ha tornat al seu poble i passions que ella ja creia oblidades tornaran (si es que mai havien marxat) en el cor de la confosa Annie.
És un llibre irònic, crític davant de les classes socials i de la pròpia naturalesa humana. El recomano.