dimecres, 15 de maig del 2013

Paraules emmetzinades

La última lectura d'aquest any de català.







Títol: Paraules emmetzinades
Autor/a: Matie Carranza
Editorial: Edebé
Idioma: Català













Sinopsis:
Què va passar amb la Barbarà Molina? Mai no es va trobar el seu cos ni es van aconseguir proves per detenir el culpable. Una trucada a un mòbil capgira el destí de moltes persones: el d'un policia a punt de jubilar-se, el d'una mare que ha perdut l'esperança de trobar la filla desapareguda, el d'una noia que va trair la seva millor amiga. Paraules emmetzinades és una crònica d'un dia trepidant, viscut a contrarellotge i protagonitzat per tres persones properes a la Bàrbara Molina, desapareguda misteriosament i violentament quan tenia quinze anys. Un enigma que, després de quatre anys sense resoldre's, es veurà sacsejat per noves claus. De vegades, la veritat roman oculta en la foscor i només s'il·lumina quan obres una finestra.
Una història de mentides, secrets, enganys i falses aparences que toca el viu de mites inqüestionables. Un relat esfereïdor que escodrinya la hipocresia de la societat moderna. Una denúncia valenta dels abusos sexuals infantils, les seves conseqüències devastadores i la seva invisibilitat en el nostre món benpensat.
L'autora:
Maite Carranza va néixer a Barcelona el 1958 i estudià la carrera d'antropologia  Abans de dedicar-se plenament a l'escriptura de novel·les i guions, va ser professora en un institut de Batxillerat. Ha publicat més de quaranta títols, ha estat guardonada amb importants premis i reconeixements, i algunes de les seves obres, com la seva trilogia LA GUERRA DE LES BRUIXES, han estat traduïdes en més de vint llengües i es poden llegir arreu del món. El seu prestigi com a escriptora per a joves l'ha consolidat com una de les veus més actuals de la narrativa del nostre país.Actualment compagina la creació literària amb les tasques de guionista i la docència universitària. Té tres fills.
I la meva opinió:
És una novel·la força dura, encara que la manera en que està escrita fa que no t'incomodis.
Tota la història transcorre durant un dia (cosa que normalment em posa bastant nerviosa) però amb tots els flashbacks que hi han pràcticament no te'n adones, a més a més, el fet de que cada capítol estigui explicat per un personatge diferent (hi han quatre narradors, el policia, la millor amiga, la mare i la mateixa Bàrbara) fa que et passi més ràpid, poc a poc vas posant les peces del trencaclosques, fins que al final l'acabes (Sí! no és un final obert). I fins l'últim moment no descobreixes qui és qui té raptada a la protagonista.
Tracta un tema tan polèmic com són els abusos sexuals, et demostra fins a quin punt pot arribar la crueltat humana (o la bogeria).
Realment el recomano.
I aquí us deixo amb l'últim llibre de català de ESO.