dimecres, 31 d’octubre del 2012

El gat negre i altres contes d'horror

Hola vividors de somnis o vampirs de tinta!
Volia desitajr-vos que tinguessiu un bon Halloween/Castanyada i quina millor manera de fer-ho hi ha que amb el millor autor dels contes d'horror?


Títol: El gat negre i altres contes d'horror
Autor: Edgar Allan Poe
Editorial: Vicens Vives
Idioma: Català
Sinopsis:
Les estances fosques i els soterranis tenebrosos la presència amenaçadora de personatges de psicologia complexa i l'atmosfera de malson que impregna els relats d'Edgar Allan Poe deuen més a la ment turmentada del seu autor que el génere gótic que el va inspirar. En els contes de Poe, l'espant i l'horror  que tenallen el lector són sovint el resultat d'una exploració psicològica del subconicent, de la indagació en els racons més obscurs de la ment humana: és aquí d'on provenen les imatges delirants que indueixen els protagonistes d'alguns relats ("El gat negre" i  "El cor delator") a assasinar, i és aquí on coven els folls desitjos de venjança que culminen en crims atroços com ("La bóta d'amontillado" i "Hop-Frog"). Però si bogeria i seny conviuen en els contes assenyalats, en d'altres l'horror prové de la raó o la pseudociència ("Els fets del cas Valdemar") o de la lógica anhiladora de la intolerància i tirania ("El pou i el péndol"). En tots aquests realts fantàstics brilla el geni literàri de Poe, un mestre inigualable de contistes.

I la meva opinió:
La maldat i bogeria humana que transmeten aquests contes m'han fascinat i repelat al mateix temps. Psicológicament són interessantisims i  les hisòries són boníssimes (totes una mica sàdiques) i moltes han aconseguit que s'em escapi una ganyota, un "Jope!" o un "Oh!" enmig de la classe de català (l'estem llegint a l'escola). Sens dubte els meus contes preferits són "El cas de M.Valdemar" (tinc la teoria que J.K Rowling es va inspirar amb aquest conte per crear Voldemort) i "Hop-Frog" (que d'acord el final es tan sàdic com els altres contes però almenys és un pel més bonic o dolç).